Dézsafürdős szállás

Éjszakai csobbanás

Ropog a tűz, kellemes 37-38 fokos parajdi sóval kevert víz, barátok, buli, bambi. A dézsafürdő nagyszerű élmény, pancsolás idegenek nélkül, barátaival, családjával.
A dézsafürdőzés nem csak kellemes, felüdítő érzés, de egészséges is. Remek kikapcsolódás, szórakozás baráti, családi összejövetelek alkalmával, ha egy kicsit ki akar szakadni az uncsi hétköznapokból. Ha a Bandi Vendégház nyolc személyes dézsafürdőjét választja nem fog csalódni! Csobbanjon, kapcsolódjon ki és élvezze a nyugalmat!

Dézsafürdő kialakítása

Dézsa napozóterasszal

A fürdődézsa kialakításánál gondoltunk a tüzes bambi kedvelőire is, a be- és kijutás nem a hagyományos korlát nélküli pici lépcsőről történik, hanem az erre a célra épített teraszról. Egy nagyobb buli után így nem kell a tűzoltók segítségét kérni a partot éréshez.
A vendégeket – ha kérik a szolgáltatást – megfelelő hőfokra felfűtött fürdővíz, és a kazánban pattogó tűz várja. A dézsa külső kazánnal szerelt, könnyen begyújtható, és tisztítható, a hamu nem kerül a fürdővízbe.

 

Parajdi sófürdő

Dézsafürdőnkben egyenesen Erdélyből szállított eredeti parajdi sót használunk. A természetben előforduló sók közül a parajdi só az egyik legjobb minőségű, mivel összesen 84-féle ásványi anyagot tartalmaz. Természetes formájú, nem éri ipari szennyezés, adalékanyag mentes. Mellékhatása nincs. Alkalmazása nincs korhatárhoz kötve, kisgyermekek, felnőttek, idősek éppúgy használhatják.
A sós vizes fürdőzés elsősorban mozgásszervi és reumatikus panaszokra, stressz oldásra ajánlott. A  sós víz nagyobb hőmegtartási és közvetítő képességű, mint az édes víz, így a dézsában hosszabb ideig érzi a test felmelegedését. Javul a végtagok vérkeringése, csökkennek az ízületi és izomfájdalmak. Méregtelenítő hatása is jelentős, így másnaposság ellen is ki lehet próbálni.

Dézsafürdő használata

Tűzifa

 Begyújtáshoz a tűzifát megfelelő hosszúságúra vágva és a kályha üzemeltetéséhez szükséges vastagságúra hasogatva előkészítjük Önnek.(1.) A fát a kazán mögött, ládákban, eső elől lefedve tároljuk.(2.)
A begyújtáshoz szükséges vékonyabb darabokat,”gyújtóst” is előkészítjük, ezeket a ládák tetején találja.(3.)

Begyújtás

A begyújtáshoz a kazán rácsára helyezett papírt és  az előre elkészített vékonyabb, száraz fadarabokat használja(1.) A kályha ajtaját tartsa nyitva, így biztosíthatja a megfelelő  égést! (2,) Ha a tűz megfelelően ég lassan, folyamatosan a vastagabb fadarabokkal folytassa a fűtést!(3.)

 

Ha a tűz begyulladt és a füst megfelelően távozik a kéményből, a kályha ajtajával szabályozható a légáramlás. Tökéletes égés esetén a füst nem zavarja a közelben állókat és a környezetet sem.

Nem tökéletes égés
Tökéletes égés

A tűzet a fürdőzés teljes időtartama alatt érdemes fenntartani.
Ha megfelelő a tűz, a víz hőmérséklete óránként 3-4 fokkal emelkedik. Ezt vegye figyelembe, mert a víz ideális hőmérséklete 37-38 fok, ha nagyon felmelegszik élvezhetetlen a fürdőzés. Begyújtás előtt ellenőrizze a víz hőmérsékletét a dézsában található hőmérővel!
 Ha mégis túlfűtené, találja ki milyen levest főzzön Bogács, Cserépfalu és Noszvaj teljes lakossága részére, fűszerezésnél ügyeljen rá, hogy só már van benne jó sok!

 Dézsafürdő tisztítása

 A fürdődézsa vizének PH értéke, klórszintje pontosan be van állítva. A homokszűrős vízforgató előre programozott időpontban napi két őrára automatikusan bekapcsol.
Az esetleg belehullott szennyeződést a terasz korlátján található fölöző és merítőhálóval távolíthatja el.

Pancsolás után

Ha befejezte a fürdést a fürdődézsát az úszó szolár takarófóliával takarja be, megakadályozva a víz párolgását, így a fürdővíz 12-14 óra alatt, még hidegben sem veszít a hőmérsékletéből 5-6 foknál többet, a takaró megvédi a vizet a belehulló szennyeződéstől is.
A kályha ajtaját zárja be, a benne lévő tüzet hagyja leégni.

Biztonság

  • A kéményt csak a levegő hűti, ezért csak akkor fogdossa ha valamiért hosszú időre nem szeretne ujjlenyomatot!
  • A kályha ajtaját csak a porcelán gomb megfogásával nyissa-zárja! ( kivéve ha… )
  • Soha ne használja a dézsát a homokszűrő működése közben!
  • Ne nyúljon a homokszűrő váltószelepéhez, mert az a víz leengedéséhez, a szűrő teljes meghibásodásához vezethet!

 A dézsa feltöltve 110 cm mély, ezért különösen vigyázzon a gyerekekre! Kisgyermekeket ne engedjen a kályha, a dézsa és a homokszűrő közelébe!
Az oldal írója pontosan tudja, hogy egy picit tanfolyam, vagy lecke ízű a leírás, de nyugodt lehet mint a műlégy, senki nem fogja feleltetni az anyagból.
A valóságban egyszerű az egész mint a barlangrajz. A kályha begyújtása kb. 10 perc, és tapasztalatból tudom, hogy a társaságban mindig van egy önkéntes – akit a felesége kijelöl – aki szívesen őrzi a tüzet. ( És ez már a  barlangrajzok korában is így volt. ) Amit nagyon komolyan kell venni az pirossal ki van emelve !!!!

Dézsafürdő használatának ára

Mivel Bogács kitűnő gyógyvizéről híres, a fürdődézsa használatát nem építettük be a szállás árába, az egy szabadon választható szolgáltatás.
Az első napra a dézsa használat ára május 1-je és szeptember 1-je között 6.000 Ft, szeptember 1-je és május 1-je között 7.000 Ft. A vendégek érkezésekor a dézsa vize 38-39 fokra fűtve.
A  második napra 5.000.Ft + a felhasznált tűzifa. A fa méretre vágva, hasogatva.
A harmadik naptól 1.500.Ft + a felhasznált tűzifa. A megfelelő mennyiségű fa előkészítve.